- Apa are proprietati fizico – chimice neobisnuite fata de alte lichide. Comparativ cu lichidele obisnuite care devin mai dense cand se racesc, apa isi atinge densitatea maxima la temperatura de 4 grade Celsius. Sub, dar si peste aceasta temperatura, apa are o densitate mai redusa. Acesta este cauza pentru care, de exemplu, marile si lacurile ingheata de la suprafata in jos, iar gheata pluteste pe apa.
- Formarea solurilor se leaga tot de densitatea apei si reactia acesteia la variatiile de temperatura. Stim cu totii ca apa isi mareste volumul la inghet. Atunci cand apa din interiorul unei roci ingheata, creeaza o presiune uriasa in interiorul acesteia si, in cele din urma o sparge, sfarmand-o in bucati. Astfel, isi aduce apa “contributia “ la formarea solurilor.
- Apa are capacitate termica ridicata, cu impact crucial asupra vietii. Datorita acestei proprietati, organismele vii, compuse in cea mai mare parte din apa, pot sa isi regleze temperatura corpului. Oamenii trebuie sa isi mentina temperatura intre 36,1 si 37,8 grade C. Si acest lucru este posibil intrucat aproape 70% din masa corpului uman este apa.
- Acestei calitati i se datoreaza si stabilizarea temperaturii apei oceanelor. Capacitatea termica a pamantului este mult mai mica decat cea a apei. Astfel , temperatura apei in oceane variaza mai putin decat cea a suprafetei uscate.Temperatura in oceane poate fi intre -2 si 35 grade C, in timp ce pe continente se inregistreaza variatii de temperatura intre -70 si +57 grade C.
- Apa are tensiune superficiala ridicata care explica de ce insectele pot merge pe apa sau cum se formeaza picaturile si de ce apa se poate ridica prin trunchiurile copacilor, sfidand legea gravitatiei.
- Apa reuseste sa transporte caldura mai usor decat oricare alt lichid cu exceptia mercurului, ceea ce face ca temperatura sa fie aproximativ aceeasi in diferitele parti ale organismului. Aceeasi proprietate a apei este responsabila si de metinerea relativ uniforma a temperaturii pe verticala, in oceane si lacuri.
- Apa este un minunat solvent universal datorita polaritatii moleculei de apa si a tendintei acesteia de a forma legaturi ale hidrogenului cu alte molecule. Apa dizolva substante anorganice si organice care contin atomi capabili de a forma legaturi de hidrogen cu moleculele de apa.
(Fountain Magazine,2005, http://www.roenciclopedia.ro/apa-chimia-moleculei-de-apa.htm, si The science of water: concepts and applications de Frank R. Spellmann, 2008)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu