APA
"Uitam ca cercul apei si al vietii este acelasi"
- Apa este o substanţă compusă cu formula moleculară H2O.
- Molecula apei este format din doi atomi de hidrogen şi un atom de oxigen.Conţinutul procentual de hidrogen respective de oxigen din apă este:
11,11% H şi 88,89% O
- Între atomul de oxigen şi fiecare atom de hidrogen se stabileşte câte o legătură covalentă polară iar unghiul dintre acestea este de 104,5o.
- Între atomul de oxigen şi fiecare atom de hidrogen se stabileşte câte o legătură covalentă polară iar unghiul dintre acestea este de 104,5o.
Proprietati fizice
- Apa se găseşte în natură atât în stare lichidă cât şi în stare solidă şi gazoasă. Din suprafaţa totală de 5,1.108 km2 a globului pământesc, 71% respectiv 3,62.108 km2 este acoperită de mări şi oceane. Suprafaţa uscatului acoperită de gheţari reprezintă 10,67% din totalul uscatului, adică 1,58.107km2. Dacă toţi gheţarii s-ar topi, nivelul oceanelor ar creşte cu cca. 80 m.
- Apa naturalã nu este purã. În ea sunt dizolvate o serie de substanţe care provin din straturile permeabile (humus, nisip) străbătute de apă sau sunt dizolvate gazele existente în aer: dioxid de carbon, oxigen, poluanţi gazoşi. Cel mai scăzut conţinut în substanţe dizolvate îl are apa izvoarelor de munte. În apa naturală se mai găsesc şi diferite impurităţi mecanice (suspensii).
- La temperatura obişnuită apa curată este un lichid insipid şi inodor, incolor în strat subţire şi colorat în verde – albăstrui în strat gros.
- Unele proprietăþi ale apei servesc pentru definirea unităţilor de măsură a unor mărimi fizice (mai ales în sistemul de unităţi tolerate, CGS).
- Temperatura de fierbere şi temperatura de topire a apei la presiunea de 1 atmosferă definesc unitatea de temperatură în scara Celsius.
- Vâscozitatea apei este le 20 grade C de 1cP.
- Unitatea de măsură pentru căldură, caloria, este egală cu căldura specifică a apei la 15 grade C. Pentru încălzirea apei se consumă o cantitate mare de căldură care este cedată la răcirea sa.Apa are datorită acestei proprietãţi şi un rol important în regularizarea climei: suprafeţele uscate vecine cu întinderile mari de apã sunt “încãlzite” iarna de curenţii calzi care vin dinspre apã şi “rãcite” vara de “brizã” – curenţii mai reci.
- Densitatea apei se modificã cu creşterea temperaturii, între 0oC şi 4oC creşte cu temperatura, apoi scade astfel încât densitatea maximã a apei este, la 4oC, de 1g/cm3.
- Apa îşi mãreşte volumul la solidificare, gheaţa are densitate mai micã decât densitatea apei la 0 grade C.
Aceste proprietãţi au o importanþã deosebitã în naturã. Când timpul se rãceşte, apele lacurilor, râurilor etc. se rãcesc la suprafaţã pânã la 4 grade C. Cum apa la aceastã temperaturã are densitatea maximã se lasã la fund iar la suprafaţã ajunge apã cu temperaturã mai mare. Dupã ce toatã masa de apã a ajuns la 4oC stratul de la suprafaţã se rãceşte şi la 0 grade C îngheaţã. Gheaţa fiind mai uşoarã decât apa lichidã rãmâne la suprafaţã. Stratul de apã de pe fundul lacului sau râului va rãmâne lichid şi la o temperaturã în jur de 4 grade C, permiţând existenţa vieţii subacvatice.
DEPENDENTA DE TEMPERATURA A DENSITATII APEI LICHIDE SI SOLIDE
O MOLECULA DE APA DIN CRISTALINUL DE GHEATA UNITĂ PRIN LEGĂTURI DE HIDROGEN CU ALTE PARTRU MOLECULE DISPUSE TETRAEDIC ÎN JURUL EI
DIAGRAMA DE FAZE A APEI

PRINCIPALELE PROPRIETATI FIZICE



Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu